Julkaisun otsikko, odota hetki päivitän sivua.

Julkaistu:
Päivämäärä

Vaikka Kelly Turner on tutkinut aihetta nimenomaan syövän näkökulmasta, hänen yhdeksän paranemisen tekijäänsä ovat oleelliset avaimet terveeseen ja hyvinvoivaan elämään jokaiselle, joka haluaa ennaltaehkäistä sairauksia ja vaalia hyvinvointiaan.

Tapaan Turnerin, tutkijan, psykoterapeutin ja bestseller-kirjailijan, hänen aurinkoisessa toimistossaan Broadwaylla, New Yorkissa. Hän on juuri saanut toisen lapsensa ja on innostunut keskustelemaan aiheesta, joka on lähellä hänen sydäntään.

– Ollessani kolmevuotias sedälläni todettiin leukemia. Viiden vuoden ajan sairaus varjosti kaikkia sukutapaamisiamme ja pelkäsin hirveästi salaperäistä tautia nimeltä ”syöpä”. Läheinen ystäväni kuoli syöpään ainoastaan kuudentoista vuoden ikäisenä ja kun minua joitakin vuosia myöhemmin kysyttiin vapaaehtoistöihin syöpäpotilaiden kanssa, tiesin heti, että haluan mukaan.

Muutama päivä lasten syöpäosastolla sai Kellyn ymmärtämään, että hän oli löytänyt kutsumuksensa. Hän selvitti mahdollisuuksia suorittaa aiheesta ylempi korkeakoulututkinto ja päätyi opiskelemaan syöpäsairauksien sosiaalityötä University of Californiaan ja erikoistui siellä syöpäpotilaiden tuki- ja neuvontatyöhön.

– Valmistuttuani psykoterapeutiksi olin varma, että tulisin toimimaan syöpäpotilaiden terapeuttina lopun ikäni. Mutta kun yhtenä päivänä törmäsin dokumentoituun tapaukseen spontaanista remissiosta syöpäpotilaalla, mullistuivat urasuunnitelmani hetkessä, kertoo Kelly.

Spontaaniksi remissioksi, elpymiseksi, kutsutaan tapahtumaa, jossa parantamatonta tautia sairastava potilas paranee selittämättömällä tavalla.

– Tapaus kiehtoi minua valtavasti ja ajattelin, että ilmiö oli syöpäpotilaiden hoidon kannalta mullistava. Halusin lukea aiheesta enemmän, mutta huomasin pian, ettei kukaan ollut kiinnostunut asiasta. Itse asiassa löysin 1500 muuta dokumentoitua tapausta spontaaneista remissioista, joita kukaan ei ollut tutkinut sen suuremmin, hän jatkaa.

Kelly, jolla myös on loppututkinto Harvardin yliopistosta, tunsi, että hänen velvollisuutensa oli tutkia tätä ilmiötä. Mitä nämä ihmiset olivat tehneet parantuakseen? Tämä oli lähtötilanne Kellyn väitöskirjalle ja vuonna 2014 ilmestyneelle bestseller-kirjalle Radical Remission – The Nine Key Factors That Can Make A Difference.

Vuoden ajan Kelly matkusti ympäri maailmaa ja haastatteli syövästä parantuneita ihmisiä. Hän kuunteli myös täydentävien hoitomuotojen edustajia, joista oli ollut suuri apu potilaiden sairastaessa. Keskeinen kysymys oli: Minkä uskot saaneen aikaan paranemisesi? Vastauk-sia saatiin paljon, mutta hämmästyttävää kyllä, Kelly löysi yhdeksän yhteistä tekijää parantuneiden parista. Kaksi tekijää yhdeksästä ovat suoraan yhteydessä ruokaan, kun seitsemän muuta liittyvät potilaan henkisiin ja tunnetasolla tapahtuviin muutoksiin.

– Minulle selvisi, ettei syövän lajilla, potilaan iällä, sukupuolella tai kansallisuudella ollut väliä. Kaikki parantuneet käyttivät enemmän tai vähemmän samoja yhdeksää tekijää. He olivat muuttaneet ruokavaliotaan, söivät yrttejä ja ravintolisiä ja kaikki tekivät suuria muutoksia mielen ja tunteen tasolla, riippumatta siitä missä päin maailmaa he asuivat

Intuitioon kannattaa luottaa

Yksi yhdeksästä tekijästä joka todella yllätti Kellyn, oli intuition seuraaminen. Kerta toisensa jälkeen hän sai kuulla parantuneiden mainitsevan, että he olivat kuunnelleet ja tulleet johdatelluksi ”sisäisen äänensä” kautta. Eräs näistä on Nancy, joka sai kuulla sairastavansa rintasyöpää 65-vuotispäivänään. Kasvain oli niin suuri, että lääkäri suositteli koko rinnan poistamista ja että Nancylle sitten annettaisiin sädehoitoa ja solumyrkkyjä. Nancyn intuitio kuitenkin kehotti häntä ensin etenemään hieman hitaammin ja kokeilemaan vaihtoehtoista hoitoa, joten hän kieltäytyi kohteliaasti ehdotetusta hoidosta. Tämä osoittautui viisaaksi päätökseksi. Nancy rakensi itselleen hoito-ohjelman kuuntelemalla intuitiotaan. Ohjelma sisälsi ruokavalion muutoksia, liikuntaa, luonnonlääkkeitä, sekä tunne-, että henkisen elämän hoitoja ja energiahoitoja. 16 kuukautta myöhemmin saattoi lääkäri todeta, että kasvain oli poissa. Tänään Nancy on edelleen täysin terve ja on sitä mieltä, että intuition kuunteleminen auttoi häntä tervehtymään.

– Tutkimukseni ei kerro, mikä yhdeksästä tekijästä on tärkein, mutta psykoterapeuttina autan aina potilasta ensin vahvistamaan elämänhaluaan. Kun potilas löytää syitä elää, niin motivaatio elämänmuutoksiin kasvaa. Toinen tekijä on ottaa vastuu omasta terveydestään. Potilas voi konsultoida lääkäreitä ja täydentävien hoitojen edustajia, mutta jokainen tekee itse lopulliset päätökset kehostaan ja siitä miten sitä hoidetaan. Kun nämä kaksi tekijää loksahtavat kohdilleen, on myös paljon helpompaa toteuttaa muut seitsemän tekijää.

Syöpädiagnoosin saaminen on pelottavaa. Ihminen tuntee itsensä voimattomaksi ja on vailla toivoa. Kysymyksiä kuten ”miksi juuri minä sairastuin” ja ”mitä voin tehdä” nousee mieleen. Kelly ei anna vastauksia siihen, miksi syöpä on syntynyt, mutta hän pystyy kertomaan, mitä ihmiset ovat tehneet parantuakseen siitä. Hänen löytämänsä yhdeksän tekijää kannustavat ihmistä aktiivisesti vahvistamaan immuunisuojaansa niin, että keho voi itse ryhtyä parantamaan itseään.

– Et voi operoida itse itseäsi tai antaa itsellesi kemoterapiaa, mutta voit esimerkiksi tehdä salaatin, ostaa ravintolisiä ja yrttejä, jotka ovat hyviä kehollesi ja voit kehittää stressin hallintaasi. Nämä ovat asioita, joita voit tehdä kemoterapiahoitojen välissä. Minulla ei ole mitään perinteisiä hoitomuotoja vastaan, satun vaan tutkimaan ihmisiä, jotka eivät käytä niitä, Kelly painottaa.

Kelly on ainoa tutkija koko maailmassa, joka tutkii spontaania remissiota täysipäiväisesti. Syöpää hoitavien parissa kiinnostus täydentäviä hoitoja kohtaan on suurta, mutta silti aiheesta puuttuu laaja-alainen tieteellinen tutkimus.

– Suuri kiinnostus ja positiivinen palaute kirjaani ja tutkimustani kohtaan on lyönyt minut ällikällä. Syöpäpotilaat ja heidän perheensä haluavat tietää, minkälaisiin tuloksiin olen tullut. Olen myös saanut syöpälääkäreiltä kirjeitä, joissa minua on kiitetty siitä, että tutkin aihetta. He ovat törmänneet spontaaneihin remissioihin vastaanotoillaan, mutta ajan ja ideoiden puutteesta johtuen olleet ymmällään,  miten edetä asiassa.

Tällä hetkellä Kelly kerää lisää tapauksia radikaalista remissiosta. Hän on myös viime aikoina käynnistänyt nettikurssin, jolla hän auttaa syöpäpotilaita noudattamaan löytämäänsä yhdeksää tekijää käytännössä.

– Valitettavasti en ehdi enää konsultoida yksittäisiä potilaita, mutta teen kaikkeni levittääkseni tietoa yhdeksästä parantavasta tekijästä niin monelle kuin mahdollista. Kirjani on nyt käännetty 20 eri kielelle, mm. suomeksi. Syksyllä tulen Suomeen pääpuhujaksi seminaariin, missä puhun syövän spontaanista remissiosta. Seminaarin ohjelma on rakennettu yhdeksän tekijän ympärille. Tämä on ensimmäinen kerta, kun luennoin Euroopassa ja odotan innolla, että saan jakaa tietoa tutkimuksestani ja innostaa ihmisiä ennaltaehkäisemään syöpää.

Ennen kuin eroamme kysyn Kellyltä, mitä nämä rohkeat ja kiehtovat syövästä selvinneet ihmiset ovat opettaneet hänelle.

– Olen itse alkanut noudattaa näitä yhdeksää tekijää. Tavattuani satoja ihmisiä, jotka ovat kokeneet uskomattomia parantumisia ja kuultuani heidän reseptinsä kokonaisvaltaiseen ja terveeseen elämään, olisi järjenvastaista olla noudattamatta niitä omassa elämässäni. Syön eri tavalla ja olen alkanut meditoida. Vitamiinit ja ravintolisät kuuluvat nykyään ruokavaliooni. Teen tietoisesti töitä stressistä vapautumisen kanssa ja yritän välttää surua ja kiukkua. Hyväksyn nämä tunteet, mutta annan niiden myös kadota elämästäni, enkä ripustaudu niihin. Näiden selviytyjien tapaaminen ja heidän kertomusten kuunteleminen on muuttanut minua parempaan suuntaan, sanoo Kelly ja hymyilee iloisesti pilke silmäkulmassaan.

Kelly Turner vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa lokakuussa. Hän esiintyy pääpuhujana Syövästä voi selviytyä- tapahtumassa Kulttuuritalolla lauantaina 29.10.2016. Aiheena on yhdeksän parantavaa tekijää. Lisää tietoa Kellyn luennosta löydät sivuilta www.syövästävoiselviytyä.fi.

Kellyn kirja ja kotisivut:

Kellyn kirja, Radical Remission – The Nine Key Factors That Can Make A Difference, julkaistiin vuonna 2014. (HarperCollins Publishers) Siitä tuli nopeasti New York Times bestseller ja se on käännetty yli 20:lle eri kielelle. Vuoden 2016 alussa kirja julkaistiin suomeksi nimellä Syövästä voi selviytyä – Yhdeksän polkua yllättävään paranemiseen (Otava). Kirjaa ei ole käännetty ruotsiksi.

www.kelly-turner.com www.radicalremission.com

Yhdeksän parantavaa tekijää

  1. MUUTA RUOKAVALIOSI PERIN POHJIN

  2. OTA VASTUU OMASTA TERVEYDESTÄSI

  3. NOUDATA INTUITIOTASI

  4. KÄYTÄ KASVIROHDOKSIA JA RAVINTOLISIÄ

  5. VAPAUTA TUKAHDETUT TUNTEET

  6. KEHITÄ MYÖNTEISIÄ TUNTEITA

  7. OTA VASTAAN YMPÄRISTÖN TUKI

  8. SYVENNÄ HENKISYYTTÄSI

  9. VAHVISTA ELÄMÄNHALUASI

#CatarinaDegerman #KellyTurner #syöpä

2 katselukertaa0 kommenttia