Julkaisun otsikko, odota hetki päivitän sivua.

Julkaistu:
Päivämäärä

Kuten arvata saattaa, viiden sentin mittainen aivoista löytynyt ”ystävä”, kuten Karita Aaltonen kasvainta nimittää, muutti ennen kovin kiireisen suorittajan elämän täysin. Nykyään Karita ottaa päivittäin aikaa itselleen, tekee vain sydäntään lähellä olevia juontoja ja keskittyy kehonsa hyvinvointiin erittäin kokonaisvaltaisesti.

Karitan ruokavalio meni kokonaan uusiksi. Päivittäisestä ruoka-kartasta löytyy viher-smoothien lisäksi paljon ravinto- ja hivenaineita, joihin hän ei aikaisemmin ollut kiinnittänyt lainkaan huomiota. Myös eteeriset öljyt ovat löytäneet tiensä Karitan jokapäiväiseen elämään.

Karitan uskomaton tarina on painettu kirjan kansiin (Uskalla Parantua, 2017, Viisas Elämä). Kirja kannattaa todellakin lukea, sillä monet meistä voisivat tehdä vastaavan elämänmuutoksen ravinnon, stressinhallinnan ja itsensä rakastamisen suhteen ilman äärirajoilla käymistä.

Sairastuminen syöpään muutti Karitan elämäntapoja siis valtavasti, mutta tämän lisäksi Karita koki todellisen henkisen herätyksen ja hän löysi samalla elämäntehtävänsä.

– Tämänhetkinen työni on minulle samalla intohimoni ja elämäntehtäväni. Haluan jakaa hyvinvointia ja toivoa ihmisille sekä luennoida niistä, Karita sanoo valoa hehkuen.

Vaikka Karita on ollut koko ikänsä kiinnostunut henkimaailman asioista ja lueskellut sitä koskevaa kirjallisuutta, sai henkisyys hänen elämässään aivan uuden merkityksen. Toinen leikkaus muutti hänen elämässään kaiken ja siksi voidaankin puhua henkiin heräämisestä.

– Muistan, kun heräsin sairaalassa ja riemuitsin siitä, että olen ainakin elossa. Minulla oli vahva tunne siitä, että olin käynyt toisella puolella, josta minut työnnettiin hellävaraisesti takaisin. Koin herätessäni todella voimakkaasti, että minulle on annettu tehtävä ja minun kuului jäädä eloon, Karita vakavoituu.

Myöhemmin eräs selvännäköinen astrologi kertoi Karitalle, että hän oli käynyt leikkauksen aikana rajan takana ja vahvisti näin Karitan tuntemukset asiasta.

– Olen uudessa elämässäni tullut kaikessa tekemisessäni tietoiseksi asioista, jotka ovat minulle hyväksi. Aikaisempi elämäni oli ainaista juoksua. En pysähtynyt koskaan, vaan kiirehdin askareesta ja harrasteesta toiseen ilman pysähtymistä. Minun piti aina olla siellä missä tapahtuu.

Karita on työskennellyt muun muassa Ruotsissa au pairina, Espanjassa tarjoilijana, Finnairilla lentoemäntänä ja tv:ssä juontajana.

Nykyään Karita ottaa itselleen aikaa heti aamusta ulkoillessaan koirien kanssa metsässä. Lisäksi hän meditoi, joogaa ja tekee töissä etäpäiviä.

– Henkisyys näyttäytyy tällä hetkellä jokapäiväisessä tekemisessäni ja pyrin tekemään paljon asioita tietoisesti. Ja uskon kyllä korkeimpaan voimaan. Sehän auttaa arjessa ylipäätään tosi paljon, eikö?

Auttaja

Karitan kaikesta tekemisestä kuvastuu innostuneisuus niitä asioita kohtaan, joihin hän uskoo. Tämä into on ohjannut häntä eteenpäin erilaisiin tilanteisiin, joissa hän voi auttaa muita. Joskus innostus on vienyt liikaakin mukanaan, eikä se ole aina ollut hänelle itselleen hyväksi.

Karitan silmistä ja olemuksesta välittyy vilpitön empatia. Kun keskustelemme, en voi olla kysymättä Karitalta, onko hän kärsinyt muiden tuskia.

– No joo todella, Karita vastaa välittömästi.

– Minulla on vieläkin opettelua siinä, mihin vedän rajani. Yritän olla kärsimättä muiden mukana niin suuresti, hän myöntää.

Sama innostus vei hänet myös Venäjälle tekemään avustustyötä paikalliseen orpokotiin. Nähtyään ohjelman, jossa haastateltiin venäläisten orpolasten avustustyöntekijää, Karitan piti siltä istumalta päästä mukaan auttamaan.

– Mulle tuli heti mieleen, että mun on pakko tehdä jotain näiden orpolasten eteen. Kaivoin henkilön puhelinnumeron esiin ja peräänantamattomasti kinusin itseni mukaan reissulle.

Matkalla hän ymmärsi, ettei hänen oma panoksensa yksinkertaisesti riitä olojen parantamiseen. Olisi parempi yrittää auttaa vaikuttamalla. Karita laittoi asiasta valokuvia ja kirjeitä kaikille päättäjille, eikä koskaan saanut yhtään vastausta.

– Olot olivat niillä lapsilla niin kurjat, että heräsin todellisuuteen siitä, millaista voi olla ihan tuossa meidän vieressä. Vammaiset lapset olivat eristetty erilliseen huoneeseen koville pinnasängyille, joissa ei ollut edes patjaa. Niillä he makasivat ympäri vuorokauden, ei leluja, ei virikkeitä, ei mitään. Aids-vauvoja pidettiin kellarissa, mihin meitä ei edes päästetty. Tämä oli niin karua, että se sai minut ihan voimattomaksi. Tajusin, että oikeasti en pysty auttamaan kokonaistilannetta, hän kertoo surullisena.

Hetken päästä Suomessa alkoi pakolaiskriisi ja sehän sai auttajan sielun jälleen syttymään. Karita ajautui hetkeksi töihin SPR:n hätämajoitusyksikköön ja tämän jälkeen perheyksikköön, jossa oli paljon pieniä lapsia ja vauvoja. Karitalle jäi erittäin läheiset suhteet yhteen afganistanilaiseen perheeseen, jonka kanssa hän on edelleenkin tiiviisti tekemisissä.

– Tästä kaikesta jäi mieleen niiden ihmisten oikea hätä. Silmistä pisti esiin epävarmuus, pelko tulevasta sekä kaikki ajatukset kodin ja omaisten jättämisestä. Ja silti some täyttyi vihapuheista. Se on minusta sairasta. Ihminen on ihminen, riippumatta siitä, missä hän on syntynyt.

Ilon akatemia

Emme voi olla keskustelematta siitä, että Karitan elämä on kuitenkin ollut ohjauksessa ja siihen hän uskoo itsekin vahvasti.

– Kaikki on johdatusta, asioita tapahtuu meille ja tapahtumat vievät meidät aina elämässämme seuraavaan kohtaan.

Vilpitön auttamisen tarve, hyvinvointiluennot, juontaminen ja valmius tehdä monia asioita ovat kasvattaneet Karitaa tämänhetkiseen työhönsä.

Kokemukset syövän kanssa ohjasivat Karitan perustamaan Uskalla Parantua –Blogin, joka kertoo kaikesta siitä, mitä Karita on tehnyt oman paranemisensa eteen. Blogissa on paljon sellaisten ihmisten haastatteluita, jotka ovat auttaneet häntä elämänmuutoksessa. Kysymyksiä alkoi kertyä niin paljon, että hänen oli lopulta pakko perustaa julkinen foorumi, minkä avulla asiasta voi julkaista tietoutta kaikille sitä etsiville.

Pitkälti samoilta pohjilta lähti pyörimään myös kokonaisvaltainen kasvainsairauksien ohjelma yhdessä stressivalmentaja Mia Huitin kanssa. Syöpään sairastuneille tai siitä toipuneille suunnattu konsepti on nimeltään Uusi Elämä.

– Tällaista tukea ei saa mistään Suomesta. Ei sellaista, mitä syöpään sairastunut tarvitsee. Niin hyvää kuin meidän lääkäriemme asiantuntemus tautien suhteen onkin, ei tällaisesta kokonaisvaltaisesta hoidosta ole osaamista. Olemme koonneet yhteen kaikki tärkeät tekijät: lääkäreitä, täydentävien hoitojen tekijöitä, voimaannuttavia luentoja, tietoa paranemista tukevasta ruokavaliosta, smoothieiden tekemisestä… Missioni on tuoda lääketiede lähemmäksi ihmistä ja kertoa, mitä ihminen tarvitsee lääketieteen lisäksi, jotta hän voi edesauttaa omaa paranemistaan. Tärkeintä on, että sairastuneelle löytyy positiivista vertaistukea, paranemista tukevaa ravitsemusta ja täydentäviä hoitoja.

Maailma on täynnä viisautta. Sitä löytyy Karitan mukaan myös täydentävistä hoidoista, rohdoista, yrteistä, ayurvedasta, akupunktiosta, kansanparantajilta ja ravinnosta. Tällä hetkellä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kävelevänä ihmeenä tunnettu Karita jakaa oppimaansa ja hyväksi kokemaansa tietoutta rakkaudella kaikille siitä kiinnostuneille.

– Mun hommat on tällä hetkellä niin ihania, että en koe näitä työnä. Rakastan tämän viestin viemistä, koska se on myös osa minua, Karita kertoo lämpimästi hymyillen.

#KaritaAaltonen

2 katselukertaa0 kommenttia