Julkaisun otsikko, odota hetki päivitän sivua.

Julkaistu:
Päivämäärä

Hyvä tahto on tahdon asia. Sitä löytyy jokaiselta. Toinen asia on sitten se, ottaako sen käyttöön vai ei.

Jokainen syntyy tähän maailmaan täynnä hyvää tahtoa. Elämänkulkumme määrittelee sen, millaiseksi koemme maailman ja miten haluamme kohdella maailmaa. Aikuisena hyvä tahto on kuitenkin valinta. Itse kukin voi päättää, jatkaako ikävää elämänkulkua ja kohteleeko muita omista peloistaan käsin vai tekeekö toisin; valitsee rakkauden ja tahtoo hyvää kaikille muille.

Hyvä tahto – mitä se on?

Hyvää tahtoa on nähdä kaikki se hyvä ja kaunis, mitä ympärillä on. Aina se ei ole silmin havaittavissa, mutta se on aistittavissa. Hyvyyttä voi nähdä kaikkialla; luonnon kauneudessa, eläinten kyvyssä olla läsnä, ihmisten kunnioituksena toisia kohtaan, lasten tahtona tehdä asia hyvin tai asiakaspalvelijan aitona hymynä palvelutilanteessa. Hyvyys voi olla hetkessä, jolloin hoitaja kohtaa vanhuksen ihmisenä tai musiikkia rakastava ihminen kuuntelee herkeämättä kaunista melodiaa sydämen hymyillessä. Hyvä tahto on arjessa. Se on meissä jokaisessa. Se on kykyä löytää itsestä se puoli, joka näkee kaikessa hyvän ja on valmis jakamaan sitä muille. Se on myös kykyä olla kiitollinen. Hyväntahtoinen ihminen ajattelee hyvää muista, puhuu kauniisti selän takana ja tekee hyviä tekoja. Hän voi seistä tyytyväisenä ja iloisena bussipysäkillä ja hymyillä lapsille, jotka leikkivät omaan ikäkauteensa ja sukupuoleensa tyypillisellä tavalla. Hyväntahtoinen ihminen antaa paikkansa bussissa vanhemmalle, auttaa jäämään pois oikealla pysäkillä ja tarjoaa miellyttävän hymyn tuntemattomalle. Hän on arjessa läsnä. Hyväntahtoinen ihminen istuu juhlissa ja antaa muiden puhua. Hän tietää, että turhanpäiväisenkin tarinan kuunteleminen auttaa toista tuntemaan itsensä tärkeäksi. Hän tulee kuulluksi. Hyvää tahtoa jakava ihminen nostaa lattialta lelun, jonka lapsi on heittänyt maahan. Ja nostaa sen uudelleen, kun lapsi heittää sen maahan. Hän oivaltaa, että heittämällä tavaroita maahan lapsi saa tarvitsemansa aikuisen huomion. Hyväntahtoinen ihminen ei mene illalla kotiinsa tuntien egonsa kaipaamaa ylpeyttä itsestään tunteakseen itseään paremmaksi. Hän tietää, että tuntemalla itsensä paremmaksi ihmiseksi, hän palvelee pelkojaan – ei sydäntään. On tärkeää olla aidosti läsnä. Hyväntahtoisen ihmisen ei tarvitse mustamaalata toisia, sillä hän on tietoinen siitä, että muiden arvosteleminen ei kerro mitään muista, se kertoo kertojasta itsestään. Hänen on paha olla. Hyväntahtoinen ihminen kuuntelee tällaisenkin ihmisen tarinat, sillä jokaisella on oma tapansa purkaa tunteitaan. Hyväntahtoisen ihmisen ei tarvitse tuoda itseään esille saadakseen huomiota. Hän saa sitä muutenkin. Hän antaa sitä itse itselleen? Hyväntahtoinen ihminen kysyy säännöllisin väliajoin itseltään; ”Mikä tekee minut onnelliseksi?” Hän kuuntelee sydäntään, kunnioittaa sisäisiä toiveitaan ja pitää itsestään huolta. Hän tietää, että jakaakseen hyvää hänellä täytyy olla sitä itsellään.

Hyvä tahto kumpuaa kiitollisuudesta

Hyvä tahto tuntuu sydämessä lämpimänä ja välittävänä tunteena. Sitä tunteva ihminen haluaa jakaa hyvää myös muille. Kun itsellä on hyvin, sitä voi jakaa muille. Kiitollisuus on avainsana hyvään tahtoon. Sitä tunteva ihminen on valmis jakamaan sitä hyvää, mitä itsellä on. Kiitollisuutta tunteva ihminen kiinnittää huomion siihen, mitä hänellä on. Aamulla avatessa silmänsä hän kiittää silmistä, jotka näkevät ja jaloista, jotka liikkuvat. Aamiaiselle kiitollisuuden tunteen tuo läsnä oleva hetki lämpimän kahvin ja tai nautinnollisen aamiaisen seurassa. Kun näkee hyvää itsessään, näkee sitä myös muissa. Aikuistuneen ihon sijaan voi nähdä elämänviisautta huokuvan katseen tai kumaran ryhdin sijaan tuntea lämpimän kädenkosketuksen. Kiitollisuus on valintoja jokaisena hetkenä. Voi kiinnittää huomion kylmään mustaan säähän tai tuntea iloa lämpimistä kengistä, jotka tanssivat lumella. Voi pelätä hiusten kastuvan tai lumoutua taianomaisen kauniista lumihiutaleista. Voi kiinnittää huomion liikenteen mustaamaan lumeen tai tuntea kiitollisuutta matkustaa lämpimässä kulkuneuvossa. Kiitollisuus ja hyvä tahto on valintoja hetkinä, joita on aina käsillä. Käyttääkö kyynärpää-tekniikkaa vai antaako toiselle tilaisuuden onnistua. Kieltääkö teiniä omista peloista käsin tutustumaan maailmaan vai antaako hänelle mahdollisuuden kasvaa aikuiseksi pala kerrallaan. Valitako rahan perässä juoksemisen vai antaako aikaa äidille, joka elää kenties viimeisiä elinvuosiaan. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Olennaista on nähdä hyvä itsessä ja tuntea kiitollisuutta jo olemassa olevista asioista. Hyvä tahto ei tule sitten, kun kaikki on hyvin. Se on jo nyt olemassa ja odottamassa vuoroaan.

Hyvä tahto kumpuaa sisältä

Kukapa meistä ei tahtoisi elää maailmassa, jossa kaikki on hyvin. Jokainen meistä on syntynyt tähän maailmaan hyvä tahto mukanaan ja elämäntehtävä toteutettavanaan. Toteuttaakseen tehtävää on matkalla annettu mukaan elämänkoulu. Koulutehtävien suorittamista ei ole tarkoitettu helpoiksi, sillä niiden tarkoitus on kasvattaa. Ne ovat niitä hetkiä, jolloin äiti unohtaa hetkeksi itkevän lapsen tai isä lähtee työmatkalle liian pitkäksi aikaa. Ne ovat niitä hetkiä, jolloin opettaja sanoo ja nolaa koko luokan edessä tai arkana hetkenä sinulle nauretaan. Ne ovat myös niitä hetkiä, kun sinut jätetään ihmissuhteessa tai unelmiesi työpaikan ovi sulkeutuu edessäsi. Hetkiä, jotka eivät ole mukavia. Ne ovat hetkiä, jotka auttavat sinua kokemaan ne tunteet, jotka ovat esteenäsi hyvän tahdon tehtävällesi. Hyvää tahtoa on löytää se kultainen siemen sisältä, jota voit jakaa muille. Matkan varrella sen päälle on kertynyt kuoria, joista on hyvä päästää irti. Niiden esiin nouseminen sattuu, mutta kuoriminen vapauttaa. Hyvä tahto on kultainen siemen sisälläsi. Ennen kuin on valmis kuorimaan kerrokset, on valmis muuttamaan muita. Olettaa, että kun muut muuttuvat, oma elämä muuttuu paremmaksi. Siksi haluaa tehdä myös maailmasta paremman paikan muuttamalla muita; neuvomalla muita, miten heidän tulisi elää. Luomalla sääntöjä, joita muiden tulisi noudattaa. Kertomalla muille, missä he menevät vikaan. Oivaltamatta, että jokainen heistä on peili, joka kertoo totuuttaan katsojasta. Oivalluksen hetki on se, kun tajuaa, että kyse onkin minusta. Kun minä muutun, maailma muuttuu. Mitä enemmän itsessä on rakkautta, sen enemmän sitä näkee muissa. Kun kaiken hyvän ja rakkauden löytää sisältä, sitä ei tarvitse etsiä ulkoa. Ja kun oma astia on täynnä, siitä voi huoletta jakaa muille.

Hyvän tahdon vastaanottaminen

Hyvä tahto ei ole ainoastaan hyvän jakamista muille. Se on myös sen vastaanottamista. Olemme syntyneet tähän maailmaan antamaan ja ottamaan. Olemme täällä kaikki toinen toisiamme varten. Jokaisella meillä on tehtävämme. Yksi opettaa lukemaan, toinen huoltaa hampaita ja kolmas ajaa bussia. Jokainen meistä tarvitsee heitä. Ja vastaavasti heidän apunsa vastaanottaja palvelee omilla lahjoillaan heitä. Elääksemme yhdessä täällä maailmassa, jokaiselle on annettu oma tehtävänsä. Kuuntelemalla omaa itseään ja palvelemalla omilla lahjoillaan tämä kokonaisuus, jota kutsumme maailmaksi, toimii hienosti. Opettajasta ei ole mitään iloa, jos kukaan ei halua oppia. Hammaslääkäristä ei ole mitään iloa, jos kukaan ei hyödynnä hänen palveluitaan. Bussikuski on tarpeeton, jos kukaan ei käytä julkisia liikennevälineitä. Samoin on hyvän tahdon lahja. Se tulee hyödylliseksi silloin, kun on joku, joka vastaanottaa sen. Hyvä tahto on ikään kuin energiaa, joka liikkuu. Liikkuakseen luonnollisen kauniisti se tarvitsee vastaanottajan. Ottaessaan vastaan hyvää tahtoa ihminen kokee ansaitsevansa sen ja tuntee kiitollisuutta. Se pohjautuu rakkauteen. Jos ihminen ei halua vastaanottaa hyvää, hän kokee, ettei ansaitse sitä. Se pohjautuu pelkoon. Se taas ei ole hyvää tahtoa. Hyvää tahtoa voi olla sanoissa tai se voi olla teoissa. Se voi olla kauniita sanoja, kuten ”sinulla on kaunis mekko” tai ”leipomasi piirakka on herkullista.” Jos ihminen osaa ottaa sanat vastaan, hän sanoo ”kiitos.” Jos hän ei ole vastaanottavainen, hän sanoo ”tämä nyt on tällainen vanha” tai ”se nyt oli ihan vaan arkipiirakka.” Kieltämällä kauniit sanat arvostelee samalla hyvän tahdon lähettilästä sanomalla rivien välissä ”sinulla ei ole oikein hyvä maku.” Joskus ihminen on tilanteessa, jossa hän ei ole tottunut saamaan mukavaa huomiota. Se voi tuntua hänestä oudolta, jopa kiusalliselta. Hyvän tahdon lähettiläs osaa antaa sen tavalla, jolla toinen voi ottaa sen vastaan. Symbolisesti voisi sanoa, että oopperan sijaan hän vie ystävän kahville. Kaikki se hyvä, mitä maailma tarjoaa, kannattaa ottaa vastaan. Mitä enemmän laarissa on, sitä enemmän on taas jaettavaa muille. Hyvää tahtoa on myös rakkaus. Vastaanottaakseen sitä oman sydämen ovet tulee avata. Oven voi jokainen avata vain sisältä. Moni voi odottaa, että jostain tulee joku ihminen, joka tuo rakkauden. Sydän on kuitenkin kuin koti. Ulko-oven takana voi olla vaikka kuinka monta ihmistä tai pakettia odottamassa. Ne eivät kuitenkaan pääse perille, ellei ovea avata. Ja sekin avataan sisältä. Tuntuisi aika turvattomalta, että joku saisi oven ulkopuolelta auki. Laita hyvä kiertämään, on oivallinen sanonta. Vastaanottamalla kaiken kauniin ja ihanan, sen voi laittaa taas eteenpäin. Hyvää tahtoa on myös tehdä lahjan antaja onnelliseksi. Kun hyvän tahdon tuoja toimii rakkaudesta käsin, hän antaa sellaista, mitä vastaanottaja haluaa saada. Ei sellaista, mitä hän haluaa antaa. `

Hyvän maailman 
rakentaminen

Hyvä maailma on paikka, jossa kaikki haluavat asua. Yksi voi odottaa, että maailma muuttuu paremmaksi. Toinen voi toivoa, että joku tekee maailmasta paremman paikan; vaikka valtionjohtaja, joka määrää maailmaan rauhan tai vaikka lääkäri, joka parantaa kaikki sairaat. Viisas kuitenkin tietää, että maailma muuttuu askel kerrallaan ja ne askeleet hän ottaa itse.

Haluaisitko sinä asua paremmassa maailmassa ja toteuttaa hyvää tahtoa? Tee seuraavat harjoitukset ja onnistu unelmassasi.

  1. Sulje hetkeksi silmäsi ja hengitä muutaman kerran rauhallisesti. Kuvittele, että elät unelmien maailmassa, jossa kaikki on hyvin. Millaisen maailman näet? Avaa silmäsi.

  2. Piirrä paperille mieleesi noussut kuva. Millainen maailma on konkreettisesti? Millaisia ihmiset ovat? Miten he kohtelevat toisiaan? Millainen luonto on ja miten sitä kohdellaan? Millaista on ihmisten hyvinvointi, työ, entä vauraus? Millaisia kodit ovat jne. Mikä on sinun maailmassasi toisin? Mikä olennainen ero on nykyisen maailman ja sinun maailmasi välillä?

  3. Mieti, mitä annettavaa sinulla on unelmien maailmalle. Mitä tietoja, taitoja, lahjoja, voimavaroja sinulla on, joiden avulla voit luoda unelmien maailmaa. Laadi toimintasuunnitelma, jolla voit kantaa kortesi kekoon tässä maailmassa.

  4. Mieti myös, millaisena sinä näet itsesi unelmien maailmassa. Mitä eroa siinä on nykyiseen minääsi? Mistä olet luopunut ja mitä sinussa on enemmän? Laadi henkilökohtainen kasvusuunnitelma kohti parempaa minää.

  5. Sulje vielä hetkeksi silmäsi ja kysy itseltäsi: ”Miten voin palvella maailmaa tänään hyvästä tahdosta käsin?” Avaa silmäsi. Avaa sydämesi ja toimi.

#AnneKarilahti #eläimet #rakkaus

10 katselukertaa0 kommenttia