Kiitollisuus on aidon henkisyyden ydin

Julkaistu:
6/24/2016

Satyadev Barman on muusikko, joogaopettaja ja harras Vedan puolestapuhuja. Hän haluaa jakaa kuulijoilleen syvällisiä vedalaisia opetuksia voimallisten mantrojen ja sydänlaulujen muodossa auttaakseen heitä yhdistämään nämä pyhät opetukset jokapäiväisen elämänsä kanssa. ”Kaikkiin mantroihin sisältyy tavalla tai toisella kiitollisuuden sointi. Asennoituminen elämään kiitollisuudella on henkisyyden olennaisin osa”, sanoo Satyadev.

Mantrat ovat voimaantumisen työkaluja. Olennaisia elämän työkaluja, jotka johdattavat meitä oikeamielisen elämän polulle. Jumaluuden tiedostaminen ja kiittäminen kaikissa niissä lukuisissa asioissa, joita me pidämme itsestään selvinä päiviemme kulussa, lisää nöyryyttämme. – Mantrojen kautta etsimme siunausta ennen ryhtymistämme mihinkään uuteen. Ennen matkalle lähtöä, ennen seikkailua, ennen pyrkimyksiä ja ponnistuksia. Niiden kautta etsimme siunausta myös jopa yksinkertaisimmille teoillemme, kuten kylpemiselle, syömiselle tai nukkumiselle. Kaikelle on olemassa mantra, Satyadev Barman korostaa. – Mutta mantran messuaminen mekaanisesti ei auta. Toistat sitten yksitavuista mantraa tai sivun mittaista, sen vaikutus käytännössä on nolla, jollet tee sitä puhtaalla tarkoituksella, intensiteetillä, keskittymisellä ja täydellisellä tietoisuudella, hän painottaa. Satyadev kantaa aidosti sydämessään perinpohjaista ja syvää veda- ja joogatraditioiden ja niiden perusolemusten ymmärrystä, viisautta ja muinaisten opetusten voimaa. Intian rikkaassa henkisten traditioiden ympäristössä kasvanut Satyadev voisi puhua näistä opetuksista loputtomasti ja uskomattoman syvällisesti, mutta tämä on miehen itsensä tarina.

Lauluja suoraan sydämestä

Satyadev esittää vain omia kappaleitaan, jotka kirjoittaa ja säveltää itse. Ne ovat musiikiksi muunnettuja mantroja tai sydämestä syntyneitä lauluja. – Bob Marleyta lukuun ottamatta, hän naurahtaa. – Syynä ei suinkaan ole se, että en haluaisi, vaan se, että omia lauluja on niin monta. Hänen musiikkinsa syntyy elämän hetkistä, ei tekemällä tehtyinä. Satyadev ei ole niin sanotusti koskaan yrittänyt tehdä hittiä tai musiikkia musiikin vuoksi. Laulut, jotka kuulijat lopulta kietovat pauloihinsa eivät synny myöskään niin, että ensin luodaan sanat ja sitten sävelmä tai päinvastoin, vaan ne syntyvät aina kerralla. Hän kertoo ”pöytälaatikoistaan” löytyvän satoja keskeneräisiä kappaleita, joista on olemassa vain muutamia rivejä tai melodianpätkiä, mutta joista ei koskaan tule valmiita. – Niiden kuva on keskeneräinen, enkä voi vain istua alas ja viimeistellä lopputulosta. Aidot sydänlaulut, joita tahdon tehdä, syntyvät niin sanotusti pakettina. Mikä on hienoa, sillä muutoin en koskaan saisi musiikkiani valmiiksi, nauraa hersyvän huumorintajuinen muusikko. Kappaleiden sanoilla ja melodioilla on aina jokin sanoma. Satyadev ei tietoisesti yritä sitä mukaan ujuttaa, mutta näin käy silti aina. – Se vain tapahtuu. Tarvitaan toki kipinä, vaikka vain yksi sana, ja laulu muotoutuu opetukseksi. Esimerkiksi yksi lempikappaleistani nimeltä One perustuu opetuksiin ja syntyi keskellä yötä retriitissä Ruotsissa hampaita harjatessani. Laulun ensimmäinen lause vain nousi mieleeni, mikä oli valtava elämys. Juoksin ystävieni luokse, nappasin kitaran ja laulu vain tuli ulos. Kokonaisuudessaan. Satyadev naurahtaa, että vaikka hän istuisi vain taksissa 20 minuuttia, syntyy matkalla taatusti henkinen keskustelu. – Ja varmasti annan pari sanaa neuvoja. Mutta se tapahtuu spontaanisti, en voi sille mitään. Haluan rohkaista ihmisiä syventämään harjoituksiaan ja motivoida heitä. Tämä sama pätee myös musiikissani – haluan inspiroida ihmisiä, mikä on myös hauskaa! Satyadev korostaa todenneensa viime aikoina yhä vahvemmin hiljaisuuden voiman. – Ei ole kysymys vain musiikista, vaan myös hiljaisuudesta – sillä on merkittävä osa ennen ja jälkeen kappaleen. Kaikki loppujen lopuksi syntyy hiljaisuudesta – sanat, musiikki ajatukset – ja myös palaa siihen. Hiljaisuus ei myöskään ole vain olennainen osa musiikkia tai musiikillista kokemusta, vaan se on olennaista musiikin olemukselle, sen perusteille. Hiljaisuuden voiman voi aistia Satyadevin konserteissa. Kuulijat ja muusikko ovat yhtä ja ykseydessä; ei ole enää erillistä esiintyjää ja yleisöä. – Kun se tapahtuu, tiedät koskettaneesi kuulijoita. Siinä, että saan olla muusikko ja laulaja, on parasta juuri tuo ihana yhteys, rakkauden jakaminen. Kun olen kuulijoiden kanssa aidossa sydänten yhteydessä, voin kirjaimellisesti tuntea jokaisen huoneessa olijan. Silloin me kaikki olemme haavoittuvaisimmillamme ja täysin avoimia, luonnollisessa, autenttisessa tilassa. Sen on sanoinkuvaamattoman kaunista.

Kutsumus katkaisi urakiidon

Nyt nelikymppinen Satyadev Barman on lähtöisin Intian Kolkatasta, joogan sekä syvän ja hyvän henkisyyden kulttuurista. Mutta nykyiselle elämän polulle astuminen ei suinkaan ollut itsestäänselvyys. Satyadev kertoo olleensa hyvä oppilas koulussa 15-vuotiaaksi asti, mutta sitten elämään astui rock´n roll. – Ajoin vanhempani hulluuden partaalle saadakseni ensimmäisen kitarani. Aluksi rämpyttelimme ystäviemme kanssa naapurini rikkinäistä yksikielistä kitaraa ja opettelimme soittamaan kappaleen ”Smoke on the water” yhdellä kielellä, muistelee Satyadev hymyillen. – Intiassa lapsilta odotettiin akateemista koulutusta ja urapaineet olivat valtavat. Vanhempani olivat kauhuissaan muutoksesta, mutta minä halusin vain soittaa musiikkia. Jatkoin soittamista, perustimme bändin ja yritimme saada äänemme ja mielipiteemme kuuluviin kaikin tavoin. Aloittamamme erilainen musiikki elää edelleen Intiassa. Satyadev ei halunnut lääkäriksi tai insinööriksi, mutta lopulta taipui vanhempiensa tahtoon ”oikean” työn suhteen. – Lähdin mainosalalle copywriteriksi. Tein sitä todella vakavissani 8 vuotta, aloitin nuorena ja työskentelin joidenkin todella isojen firmojen kanssa. Kerran paluulennolla Bombaysta Delhiin kyseenalaistin kaiken, mitä tein. Mainonta tuntui tarkoituksettomalta, ketä se palvelee, ajattelin. Päätin ottaa ratkaisevan askeleen heti. Pyysin lentoemännältä paperia ja kirjoitin eroanomukseni saman tien, vaikka minulla oli hieno ura ja rahaa. Olin 27-vuotias, urakiitoni oli vauhdissa ja ystävieni ja vanhempieni mielestä päätökseni oli sulaa hulluutta. Minulla oli kuitenkin selkeä näkemys ja ohjaus siihen, että näin piti tehdä. Mainosuran aikana musiikki oli jäänyt taka-alalle. Se oli elämässä läsnä lähinnä vain ystävien kanssa jammaillessa. – On ymmärrettävä, että tulen melko henkisestä taustasta ja perheestä. Keskiluokkaisessa intialaisessa perheyhteisössä uskonnollisuus on perheen perusta. Äitini oli erittäin vahvasti keskittynyt omaan henkiseen polkuunsa ja inspiroiva. Hänellä on valtava tahdonvoima. Jos äitini jotain päättää, hän sen myös tekee. Sain opetuksia myös kahdelta tädiltäni ja isäni gurulta. Altistuin alusta asti runsaalle hyvälle henkisyydelle, perherituaaleille ja seremonioille. Satyadev koki myös vahvan joogakutsumuksen, mikä oli varsin luonnollinen asia Intiassa, mutta se, mitä hän alkoi tehdä, ei ollut tavanomaista. Se oli intensiivistä ja elämää muuttavaa, tietoisuuteen ja itsensä heräämiseen painottuvaa. – 24-vuotiaana elin läpi suurta muutosta elämässäni Delhissä. Joogan harjoittamiseni ja omistautumiseni sille todella syveni. Olin alusta pitäen altistunut oikeiden mestareiden opetuksille, mutta se mitä minulta puuttui, oli guru. Tuolloin tapasin Yogiraj Gurunath Siddhanathin, joka käytännössä räjäytti kirjaimellisesti mieleni. Olin hyvin onnekas, sillä sain merkittäviä opetuksia henkilökohtaisesti ja valtavalla voimalla.

Rakkaus muutti elämän

Musiikillisesti Satyadev on ennättänyt elämänsä aikana tehdä paljon tavanomaisuudesta poikkeavia asioita, kuten muun muassa opiskella Afrikassa masaiden musiikkia, tehdä musiikkia mainoksiin ja elokuviin sekä työskennellä monien lahjakkaiden muusikoiden kanssa. Todellinen elämänmuutos kuitenkin koitti, kun Satyadev tapasi tulevan vaimonsa, Malenen. – Tapasimme ystävien kautta, ihastuimme, mutta emme rakastuneet ensisilmäyksellä. Yhdessä olomme oli rauhoittavaa ja ihanaa ja olimme molemmat kiinnostuneet joogasta. Malene opiskeli liike-elämän konsultiksi ja viimeisteli projektia yliopistossa Intiassa. Vietimme aikaa yhdessä ja tulimme hyvin läheisiksi, muistelee Satyadev. Malenen oli kuitenkin palattava takaisin kotimaahansa Tanskaan, mutta vain muutaman päivän kuluttua saapui Intiaan kohtalokas puhelu. – Malene sanoi palaavansa takaisin Intiaan, sillä hän koki että meillä on tulevaisuus yhdessä. Hän tuli, asuimme Bombayssa ja Malene sopeutui kulttuuriimme todella hyvin. Opiskelimme joogaa yhdessä, syvensimme osaamistamme ja menimme joogayliopistoon. Meistä molemmista tuli sertifioituja joogaopettajia. Päätimme mennä naimisiin vuonna 2007 ja asettua aloillemme. Oli aika pohtia, kumpaan maahan asetumme. Oma elämäni oli joustavampaa, joten muutimme Tanskaan todeten, että ainahan voimme palata Intiaan, säteilee onnellinen mies. Satyadev kertoo ihastuneensa pohjoiseen maahan ja sen hiljaisuuteen, kauneuteen ja puhtauteen välittömästi. – Sillä hetkellä, kun tulimme Tanskaan, avautui elämä yllättäen eri suuntiin. Sen jälkeen kaikki on ollut ihanaa. Musiikki oli jo tullut suurelta osin takaisin elämääni, mutta Tanskassa kaipasin sitä, että pääsisin jälleen soittamaan ja laulamaan livenä. Ensisijaista oli kuitenkin jooga ja sen opettamisen jatkaminen, hän kertoo. – Tunsin, että minun täytyy jakaa oppimani, elämäntarinani ja matkani. Tunsin kulkevani oikeaan suuntaan. Olin siunattu, sillä kesti vain 5 päivää sopeutua uuteen maahan. Löysin paikan opettaa joogaa, menin kielikouluun, aloin jammailla ja ennen kaikkea tapasin monia ihmeellisiä, upeita ihmisiä, joista osasta tuli läheisiä ystäviä. Joogatunnit saavuttivat suuren suosion, sillä Satyadevin opetus oli erilaista, koska hän oli kotoisin joogan synnyinkulttuurista. – Oli upeaa nähdä oppilaiden omistautuminen. Menin fyysistä harjoitusta pidemmälle tunneillani, aloin todella tuntea ihmisten kehot, heidän tuskansa ja tarinansa, koin valtavasti myötätuntoa. Oppilaat kertoivat kokevansa fyysisen ulottuvuuden ylittävää syvää yksilöllistä kehitystä.

Elämää muuttavaa musiikkia

Hiljalleen joogan kokemukset alkoivat purkautua lauluiksi ja Satyadev antoi tunteille sanat. Hän puki opetukset lauluiksi, jotta ihmiset voisivat hyötyä niistä mahdollisimman paljon. Satyadev koki missiokseen ihmisten sydänten avaamisen. – Lauloin paljon mantroja ja aloin yllättäen tehdä yhteistyötä monien muusikoiden kanssa. Aloin matkustaa runsaasti ja sain lämpimän vastaanoton kaikkialla. Työssäni oli uutta energiaa, jännitystä ja valtavasti asioita avautumassa. Ihmisten reaktioissa oli tietynlaista autenttisuutta. Se puski eteenpäin ja loi uskoa maailmaan – koin tekeväni jotain hyvää. Ihmiset inspiroituivat, sain ihania viestejä, joissa ihmiset kertoivat muuttaneensa elämäänsä, kiittää Satyadev ja kertoo jatkavansa unelmiensa työtä. Elämästään ja kokemuksistaan kiitollinen Satyadev asuu tätä nykyä idyllisellä tanskalaisella maaseudulla ihastuttavan vaimonsa ja kahden lapsensa, vuonna 2009 syntyneen Ishan ja 2013 syntyneen Vishnun kanssa.

#henkisyys #Kiitollisuus #SatyadevBarman

1 katselukerta0 kommenttia