Kohti uusia tuulia

Julkaistu:
10/18/2019

Juttelin aikanaan tutun kiinteistönvälittäjän kanssa, joka oli ollut alalla 20 vuotta. Hän totesi ihmisten tekevän kesällä suuria päätöksiä. Kesällä ihmiset päättävät erota, vaihtaa työpaikkaa, palata koulunpenkille tai muuttaa toiselle paikkakunnalle ja nämä päätökset näkyivät syksyisin asuntomarkkinoilla uusina myyntitoimeksiantoina.

Pohdimme toki elämän tärkeitä valintoja ympäri vuoden. Viime aikoina asiakastyössäni on ollut korostuneen paljon tapauksia, joissa tullaan hakemaan apua ja rohkeutta isoihin päätöksiin oman elämän suhteen. Yleisin lausahdus, jonka kuulen vastaanotolleni istahtavalta ihmiseltä on ”Olen aivan jumissa.” Mistä tämä jumi voi johtua ja mitä voisi tehdä, että asiat nytkähtävät eteenpäin?

Mieti, mikä estää?

Muutos voi pelottaa, vaikka se olisikin hartaasti toivottu. Pelkäämme tuntematonta, menettävämme jotain itsellemme tärkeää, tai että epäonnistumme. Mieli rakentaa mitä villeimpiä skenaarioita siitä, mikä kaikki voi mennä pieleen. Tässä kohtaa voi muistuttaa itseään siitä, että  on selvinnyt muutoksista ennenkin. Joku viisas on todennut, että pelko on usein vain mielikuvituksen käyttämistä pahimman mahdollisen lopputuloksen kuvittelemiseen. Mieltään voi käyttää systemaattisesti myös parhaan mahdollisen lopputuloksen kuvittelemiseen. 

Katso pelkoja rohkeasti

Pelkoa voi lievittää, vaikkei siitä kokonaan pääsisi eroon. Erilaiset kehoterapiat, liikunta ja esimerkiksi EFT (Emotional Freedom Technique, toiselta nimeltään ”Tapping”) auttavat purkamaan jännitystä kehosta ja mielestä. Yksi keino on myös tarkastella uskomuksiaan ja purkaa pelko palasiksi sen ytimeen saakka. Käytän usein asiakkaitteni kanssa ThetaHealing -tekniikkaa nimeltään ”digging” (suom. kaivaminen). Jos vaikkapa työpaikan vaihtaminen pelottaa, tutkimme tarkemmin, miksi näin on. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua? Yleensä, kun pääsee pelon ytimeen ja löytää niin sanotun avainuskomuksen, joka pitää koko uskomusjärjestelmää koossa, huomaa, että pelko on täysin irrationaalinen ja uskomusjärjestelmän voi purkaa.

Hellitä liiallisesta kontrolloimisen tarpeesta

Pelko ja epävarmuus näkyvät usein myös ylikorostuneena kontrolloimisen tarpeena. Tosiasia on, että kukaan meistä ei voi hallita elämää ja muita ihmisiä 100-prosenttisesti ja jos sitä yrittää, ei pysty liikkumaan lopulta mihinkään suuntaan. Luottamus elämään ja muihin ihmisiin on saattanut heikentyä tai jopa kokonaan särkyä tiettyjen elämänkokemusten vuoksi. Turvallisuuden tunnetta ja luottamusta voi kuitenkin lähteä rakentamaan uudestaan purkamalla vanhat emotionaalisesti järkyttäneet kokemukset. Tähänkin löytyy monenlaista apua: traumojen ja tunnelukkojen purkamiseen tähtäävää psykoterapiaa, kehollisia hoitoja ja energiahoitoja.

Puhu itsellesi kannustavasti

Lannistava itsepuhelu aiheuttaa epävarmuutta ja pessimismiä. Kuvio on tyypillisesti sellainen, että mieleen nousee hyvältä tuntuva idea. Inspiraation tunne kestää jonkin aikaa, mutta varsin pian alkaa itsekriittinen päänsisäinen keskustelu. Mieli syöttää ajatuksia, kuten ”Eihän tuo ole realistista”, ”Et ole riittävän koulutettu”, ”Luuletko tosiaan onnistuvasi?” Ei ihmekään, että olo lässähtää ja alkaa tuntua siltä, että mikään ei onnistu. Omien elämän varrella sisäistettyjen uskomusten ja liiallisen itsekritiikin kääntäminen myönteisemmäksi vie jonkin verran aikaa. Meillä on tuhansittain uskomuksia, osa myönteisiä ja elämää tukevia ja osa elämää hankaloittavia. Ensimmäinen askel kohti parempaa on omien ajatustensa haastaminen ja paremmalta tuntuvien ajatusten valitseminen. Omat uskomuksensa voi tehdä näkyväksi vaikkapa seuraavan harjoituksen avulla. 

Näin tunnistat rajoittavia uskomuksiasi

Jaa paperi kahteen sarakkeeseen. Kirjoita vasempaan sarakkeeseen asioita, joita haluaisit tehdä, kokea, saavuttaa ja saada. Tarkastele yhtä toivetta kerrallaan. Kun mietit toivettasi, mitä ajatuksia mieleesi alkaa nousta? Uskotko sen olevan mahdollista, että olet sen kaiken arvoinen, että uskallat tavoitella sitä? Uskotteleeko mielesi, että menetät jotain tärkeää unelmasi saavuttamisen seurauksena? Listaa toiveesi viereen oikeanpuoleiseen sarakkeeseen mieleesi nousseet rajoittavat uskomukset. Nyt olet paremmin selvillä siitä, minkälaisilla ajatuksilla jarrutat itseäsi menemästä eteenpäin. Seuraava askel on miettiä vastakkainen myönteinen uskomus jokaiselle kielteiselle ajatukselle ja lähteä vahvistamaan niitä vaikkapa lausumalla uusia ajatuksia säännöllisesti ääneen peilin edessä.

Uskomustyöskentelyyn on monta muutakin keinoa, kuten ThetaHealing, NLP ja EFT. Jos kaipaat inspiraatiota tähän työhön, kannattaa tutustua vaikkapa Louise Hayn kirjoihin, videoihin ja äänitteisiin. Hän teki elämäntyönsä auttamalla ihmisiä rakentamaan rakastavan suhteen itseensä muun muassa affirmaatioita ja visualisointia käyttämällä.

Sulje korvasi pessimistien mielipiteiltä

On hyvä miettiä kenelle kertoo unelmistaan ja suunnitelmistaan. Valtaosalla meistä ihmisistä on monenlaisia pelkoja ja rajoittavia uskomuksia, joita saatamme tahtomattammekin projisoida toisiin ihmisiin. Jos ystäväsi, puolisosi, äitisi tai isäsi ei itse ole uskaltanut ottaa riskejä elämässään, eikä ole aiemmin ollut kovinkaan kannustava suunnitelmiesi suhteen, kannattaa etsiä sellainen tukihenkilö, joka ei torppaa ajatuksiasi suoralta kädeltä. Olen monen monta kertaa kuullut asiakkailtani sen tarinan, että he ovat olleet aivan liekeissä jostakin ideasta, mutta kertoessaan siitä läheiselleen on ajatus välittömästi ammuttu alas. Apuna ja tukena kannattaa käyttää ihmisiä, jotka uskovat mahdollisuuksiisi ja ovat kenties itse jo onnistuneet vastaavassa muutoksessa. 

Kuuntele intuitiotasi

Muutostilanteissa meidän on siedettävä tietty määrä epämukavuutta. Ellei satu olemaan taitava selvänäkijä, kukaan meistä ei voi nähdä etukäteen nurkan taakse ja tietää täsmälleen, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Tulevaisuus ei myöskään ole kiveen hakattu, vaan se muuttuu valintojemme myötä ja sen myötä, kun puramme itseltämme rajoittavia uskomuksia ja tunteita. Kompassina kannattaa pitää sydämestä kumpuavaa tunnetta, joka alun perin sai pohtimaan muutoksen mahdollisuutta. Uskon sen olevan sielumme puhetta, joka lempeästi kutsuu meitä kohti aidointa ja onnellisinta polkuamme. Intuitio toimii hyvin usein kehollisten tuntemusten kautta. Laajeneva ja hyvä tunne kutsuu kohti positiivisia asioita ja supistava tunne tai outo olo vatsanpohjassa varoittaa väärästä valinnasta. Saamme viestejä myös muiden aistien kautta. Kuulemme ohimennen jotain, mikä tuntuu vastaukselta kysymykseemme, eteemme sattuu osuva artikkeli, tai mielessä toistuu sinnikkäästi jokin ajatus. 

Tartu toimeen! 

Yksi askel, mihin eteneminen monesti tyssää, on toiminta. Olemme pyytäneet, visualisoineet, suunnitelleet ja kuunnelleet intuitiotamme, mutta emme tartu toimeen. Kyvyttömyyttä tarttua toimeen saattaa aiheuttaa muun muassa se, että luulemme, että meidän on osattava saman tien laatia koko reitti toivomaamme pisteeseen. Matka voi tuntua pitkältä ja hankalalta. Eteneminen toimii kuitenkin niin, että kun otamme luottamuksella ja ohjausta kuunnellen yhden askeleen kohti uutta, seuraava askel paljastuu, kun sitä tarvitaan. Yhtenä päivänä huomaat olevasi siellä, mistä haaveilit ja johdatuksen hienous paljastuu jälkikäteen. 

Älä yritä tehdä täydellistä valintaa

Päätöksenteon vaikeus on tehokas jumittaja. Kaava, jonka olen nähnyt toistuvan meistä monilla on se, että ei uskalleta tehdä mitään päätöstä, koska se sulkee muut vaihtoehdot pois. Tässä tilanteessa on hyvä muistaa, että päättämättömyys on sekin päätös. Jos yhden asian valitseminen on liian hankalaa, kannattaa laventaa valinnan mahdollisuuksia. Tarvitseeko sinun oikeasti sitoutua esimerkiksi työssäsi tekemään vain yhtä asiaa loppuiäksesi? Yleensä sekin on vain rajoittava uskomus. Itseäni ahdisti aikoinaan hyvää tarkoittanut neuvo, jonka sain kahdelta asiantuntijalta. Minua kehotettiin valitsemaan tarkasti, mitä tarjoan ja kenelle. Sinänsä validi neuvo, mutta aloittelevana yrittäjänä en ollut vielä täysin kartalla sen suhteen, mitä kaikkea haluan tehdä ja missä olen erityisen taitava. Se ymmärrys tuli vasta vuosien mittaan rohkeasti työhön heittäytymällä. Voit aloittaa jostakin ja edetä intuitiivisesti reittiä tarkistaen kohti parhaalta tuntuvia valintoja.

Yksi tärkeimmistä oppimistani asioista on ollut lähteä liikkeelle, vaikka en tuntisi olevani sataprosenttisen valmis. Työ tekijäänsä opettaa, sanotaan, ja se pätee muuhunkin elämään. Muista, että sinun ei tarvitse syödä koko kakkua kerralla, vaan voit edetä pala palalta.

Kannattaa opetella toimimaan, vaikka pelottaisi. Riskit on toki hyvä tiedostaa ja pyrkiä toimimaan viisaasti ja vastuullisesti. Ja sitten on niitä tilanteita, että täytyy vain hypätä tuntemattomaan, ilman minkäänlaista tukiverkkoa. Elämä kantaa ihmeellisin tavoin, kun sille antautuu. Mitä jos käykin paremmin kuin uskoitkaan?

Kirjoittaja on erityisherkkyyden asiantuntija ja tunneterapeutti.

228 katselukertaa0 kommenttia