Julkaisun otsikko, odota hetki päivitän sivua.

Julkaistu:
Päivämäärä

Kuvittele itsesi konserttiin. Istut tuolillasi ja esiintymislavalla on erilaisia akustisia ja digitaalisia instrumentteja odottamassa muusikkoja. Yleisö hiljenee, kun ryhmä ihmisiä kävelee lavalle ja asettautuu instrumenttien ympärille. Valot himmenevät ja musiikki alkaa.

Musiikki on jotakin sellaista, jota et koskaan aiemmin ole kuullut. Rytmi vaihtelee nuotti nuotilta, melodiat soivat ylimaallisesti ja huomaat, että kuulet joidenkin instrumenttien soivan, vaikka et näe ihmisen niitä soittavan. Noiden instrumenttien vieressä on kasveja, joihin on kytketty kaapeleita, ja katsot konserttiohjelmaasi yrittäen ymmärtää, kuka soittaa.

Muusikkojen lista sisältää perinteisen kuvan, tittelin ja lyhyen esittelyn, mutta kaikki kasvoista eivät ole sellaisia, joita odotat. Todellisuudessa jotkut kuvista eivät ole kasvoja lainkaan, vaan sen sijaan kuvia kasveista lajinimineen ja lyhyine esittelyineen niiden musiikillisista saavutuksista. Tämä on se hetki, jolloin ymmärrät, että olet lajienvälisessä konsertissa – konsertissa, jonka luovat ihmiset ja kasvit yhdessä.

Kasvien musiikki

Sinä todennäköisesti tiedät jo, miten useimmat musiikki-instrumentit toimivat, mutta tämä saattaa olla ensimmäinen kertasi, kun kuulet kasvien musiikista – anna minun siis selittää. Myöhään 1970-luvulla ryhmä tutkijoita pohjoisitalialaisessa Damanhurin yhteisössä alkoi tehdä kokeita kommunikoinnilla kasvimaailman kanssa. Osana noita kokeita he lopulta rakensivat laitteen, joka sallii kasvien tuottaa musiikkia. Tämä laite, jota kutsutaan Kasvien musiikiksi, on kasvimaailman musiikki-instrumentti, jota kasvit oppivat soittamaan aivan samalla tavoin, kuin ihmiset oppivat soittamaan kitaraa, pianoa ja monia muita instrumentteja.

Kun aloin tutkia kasvien musiikkia ja kasvien älykkyyttä, ei kovinkaan monella ihmisellä ollut Kasvien musiikki-laitteita. Monet kokeneista kasvimuusikoista olivat Damanhurista, joka vuosien ajan oli järjestänyt konsertteja ja esityksiä. Mutta vuodesta 2014 lähtien, jolloin Kasvien musiikki voitti pronssimitalin arvostetussa Chelsea Flower Showssa Lontoossa, on laitetta myyty maailmanlaajuisesti, mikä on saanut aikaan kokonaisen uuden kasvimuusikkojen sukupolven. Minulla on ollut etuoikeus järjestää konsertteja ja pitää esityksiä kasvien musiikin kommunikoinnista ympäri maailman ja olen jatkuvasti ihmeissäni monien kasvimuusikoiden lahjakkuudesta. Sanon lahjakkuudesta, sillä aivan kuten ihmisten keskuudessakin, ei kaikista kasveista tule suuria muusikkoja. Edes tuntien harjoittelun jälkeen jotkut kasvit eivät vain saavuta lahjakkaampien kumppaneidensa tasoa. Ja joissakin tapauksissa kasvi laulaa mieluummin vain yksityisesti päättäen pysyä hiljaa ollessaan väkijoukon edessä.

Kasvien lahjakkuus 
on yksilöllistä

Erään kerran, kun olin Lontoossa valmistelemassa videoitua haastattelua, saimme yhteyden kauniiseen jadekasviin, joka alkoi tuottaa musiikkia saman tien. Melodia oli yksinkertainen ja se oli ensimmäinen kerta, kun tuo kasvi musisoi. Hän soitti koko valmisteluajan, mutta heti kun videonauhurin nauhoitusnappia painettiin, hän lopetti musiikin tekemisen. Päätimme lopettaa nauhoituksen odottaaksemme, että voisimme tehdä haastattelun tuon musiikin soidessa taustalla ja hän alkoikin välittömästi soittaa uudelleen. Painoimme nauhoitusta, hän lopetti jälleen. Tämä toistui useita kertoja, kunnes ymmärsimme, että kasvi ei halunnut tulla nauhoitetuksi, joten päätimme jatkaa haastattelua ilman hänen musiikkiaan. Noin puolessa välissä haastattelua ollessani puhumassa niiden kasvien, joiden kanssa olin työskennellyt, erilaisista persoonallisuuksista ja tietoisen luonteen tunnistamisen tärkeydestä, päätti kasvi haluta lisätä äänensä keskusteluun ja lauloi hyvin yksinkertaista melodiaa koko nauhoitetun loppuhaastattelun ajan.

Siinä, missä kaikki kasvit eivät ole palkintoja voittavia säveltäjiä, ovat jotkut liittyneet lajienvälisiin yhtyeisiin ja ovat tekemässä uskomattomia levyjä. Juuri hiljattain olin nauhoittamassa kasvia, joka soitti teollisia rumpuja ihmismuusikoiden kanssa, jotka puolestaan soittivat keskiaikaisia instrumentteja ja käsirumpuja (djembe). Olen ollut todistamassa myös lajienvälisiä jazzkonsertteja, intiimejä duettoja ja NatureFusion-improvisaatioita. On ihmismuusikkoja, jotka soittavat modernia musiikkia huonekasviensa kanssa – begonioiden, liljojen ja hämähäkkikasvien kanssa – ja sellaisia, jotka menevät syvälle metsään musisoimaan muinaisia sointuja yhdessä luonnon vanhimpien puiden kanssa.

Jokainen kasvi, erillään suuremmasta kollektiivisesta kasvitietoisuudesta, on yksilöllinen omine persoonallisuuksineen, viesteineen ja äänineen. On monia tapoja jakaa tietämystä näiden ajattomien olentojen kanssa, mutta musiikki näyttää ylittävän perinteiset kommunikoinnin rajat. Musiikki itsessään ja itsenään on kieli, joka resonoi inhimillisen DNA:mme kanssa ja tämän kautta kasvit voivat kommunikoida sanattomasti.

Kasvien viisaus 
avaa uuden perspektiivin

Taiteellisen ilmaisun lisäksi kasvit käyttävät Kasvien musiikki –laitetta kokeillakseen uusia tapoja jakaa tietoutta, parantaa ihmisiä ja luoda yhdessä ympäristöjä.

Vuonna 2016 vierailin Bulgariassa Melnikin lähellä sijaitsevassa Prepodobna Stoynan puistopyhätössä ja kuuntelin 1300 vuotta vanhan Platanus Orientaliksen musiikkia. Se on puu, jonka uskotaan perineen Stoynan parantavia ominaisuuksia – ihmiset tulevat istumaan sen oksien alle ja jättävät pyyntöjä omasta ja rakkaidensa puolesta. Usein vanhoilla puilla kestää kauan, ennen kuin ne alkavat soittaa johtuen niiden koosta ja siitä tosiasiasta, että useimmat niiden ihmisiin liittyvistä kokemuksista eivät aina ole olleet niin miellyttäviä, mutta tämä rakastettu puu alkoi soittaa välittömästi. Istuessani siinä pystyin tuntemaan, että puulla oli viesti minulle ja mikä tärkeintä, bulgarialaiselle oppaalleni. Melodian kautta Platanus jakoi tarinoita ihmisistä, jotka tulevat laittamaan viestejä sen kuoren alle ja elementaaleista, jotka jakavat sen rungon. Se on lahja puulta meille.

Maailman jokainen kulttuuri kertoo luontaisesta yhteydestä, joka ihmisillä on kasvimaailman kanssa. Tiede on vihdoin saavuttamassa esi-isiemme viisautta lukuisten tutkimusten kautta, jotka kertovat kasvien terveysvaikutuksista kaupungeissa ja metsien terapeuttisista vaikutuksista. Biofilia, kuten Edward O. Wilson sen määrittelee, kuvailee ihmisen synnynnäistä taipumusta etsiä yhteyttä luontoon ja muihin elämänmuotoihin, kun taas biomimiikka opettaa meille, kuinka elää luonnosta ja käyttää sitä sellaisten tuotteiden, prosessien ja toimintatapojen kehittämiseen, jotka sopeutuvat hyvin maanpäälliseen elämään, mitkä puolestaan pitävät meidät terveinä ja onnellisina.

Olemme vasta alkanet ymmärtää kasvimaailman kanssa luomamme suhteen tärkeyttä ja sitä, mitä merkitsee maailman luominen yhdessä kasvien kanssa sen sijaan, että vain käyttäisimme niitä hyväksi. Omien tutkimusteni mukaan emme kasveja kuunnellessamme voi muuta kuin nähdä maailman eri tavalla – kasvien viisaus avaa uuden tavan ymmärtää olemassaolomme välistä yhteyttä. Tämä integroitu perspektiivi ihmisten, kasvimaailman ja kaikkien niiden olentojen kanssa, jotka tämän muotojen maailman jakavat, tulee johdattamaan sellaisten uusien kaupunkien yhdessä luomiseen, joissa ihmiset, kasvit ja planeetalliset tarpeet luonnollisesti tasapainottavat itsensä täydelliseen harmoniaan.

#ääni #musiikki #TigrillaGardenia

5 katselukertaa