Julkaisun otsikko, odota hetki päivitän sivua.

Julkaistu:
Päivämäärä

Elämme monella tavoin yltäkylläisyydessä. Ulkoisista virikkeistä ja kaikesta materiasta huolimatta pohdin, olemmeko lopultakin köyhempiä kuin ennen. Elävätkö pienet lapsemme rauhan ja kiireettömyyden pula-aikaa? Huomaammeko kaiken sen hyvän, mitä meillä on? Opetammeko lapsiamme pysähtymään ja havainnoimaan kiitollisuuden aiheita arkielämässämme?

Kiitollisuus luo iloa perheeseen

Kiitollisuutta voisi kuvata positiiviseksi olotilaksi, joka syntyy, kun huomaamme ja arvostamme niitä asioita, joita meillä elämässä on. Se on elämänasenne, jonka voi oppia jo lapsena. Kiitollisuus auttaa näkemään valoa, myös pimeän keskellä. Se kumpuaa syvältä tuoden mukanaan tyytyväisyyden tunteen ja luottamuksen elämään. Kiitollisuuden harjoittaminen lisää positiivisuutta, toivoa ja empatiaa muita ihmisiä kohtaan, sekä rakkauden ja ilon tunteita perheen sisällä auttaen samalla näkemään asioita myös toisten näkökulmasta.

Vähemmän on enemmän

Monen perheen kaapit pursuavat tarpeetontakin tavaraa. Leluvuoren keskellä lapsen on vaikea aloittaa leikkiä, sillä hänen olotilansa saattaa olla levoton ja tyytymätön. Samanaikaisesti moni vanhempi tuskailee, kun lapselle ei mikään riitä. Onneksi tavaraähkystä voi opetella luopumaan. Jatkuva lelujen ja tavaroiden ostaminen lapsen aina niin toivoessa ei kannusta kiitollisuuteen, vaan johtaa ennemmin asian itsestäänselvyytenä pitämiseen. Hemmottele lapsiasi materian sijaan yhdessäolon hetkillä, leikeillä ja yhteisillä puuhilla. Palkinnoksi sovitun tehtävän suorittamisesta voit antaa lapsesi valita vaikka sadun, jota yhdessä luetaan.

Rauha on kiitollisuuden kasvualusta

Kiireessä on vaikea nähdä olennaisinta, horisontti horjuu ja fokus voi hukkua. Onkin tärkeää, että me aikuiset, jotka määritämme arjen tahtia, opimme hidastamaan vauhtia ja suuntaamaan huomiomme nykyhetkeen. Tämä taito on tärkeää opettaa lapsillekin. Askelta hidastaen, ajatuksia vaihtaen, ympäristöä tarkkaillen ja pienten ihmeiden äärelle pysähtyen alamme löytää kiitollisuuden aiheita. Lapset ovat mestareita ihastelemaan pieniä ihmeitä, kuten vaikkapa vesilätäkköä kotimatkalla, jos vain annamme heille siihen aikaa. Koska sinä olet viimeksi pysähtynyt hyppimään vesilammikossa ja ihmettelemään ja ihastelemaan veden roiskumista?

8 vinkkiä kiitollisuuteen lapsen kanssa

ANTAMISEN ILO

Opeta lapsillesi pyyteetöntä toisten auttamista. Pienempikin lapsi voi vaikka kuukausittain luopua jostain itse valitsemastaan lelusta. Sen voi yhdessä vanhemman kanssa viedä esimerkiksi jollekin järjestölle, joka auttaa vähäosaisempia lapsia. Isommat lapset voivat

vaikkapa leipoa ja viedä tuliaisia sairaalle perheystävälle.

AITO KIITOS

Tuo pieni, mutta todella tärkeä sana. Monet arkipäiväiset ”itsestäänselvyydet” ovat kiitoksen arvoisia. Vanhemmat, jotka puhuvat oman elämänsä kiitollisuuden aiheista ja jakavat kiitosta lähiympäristöön, tartuttavat saman elämänasenteen lapsiinsa. Kiitä myös lasta jostakin, joka tekee hänet ainutlaatuiseksi sinun mielestäsi, äläkä aina vain suoritteista.

SANO ÄÄNEEN KIITOLLISUUDEN AIHEET

Yhteisellä aterialla, automatkalla tai nukkumaan käydessä voisi jokainen listata vaikkapa kolme asiaa, joista on kiitollinen kuluneessa päivässä. Se, mihin keskität ajatuksesi ja voimavarasi, lisääntyy.

KIITOLLISUUS-PURKKI

Etsi kannellinen purnukka, jonka voitte yhdessä koristella ja nimetä. Jokainen perheenjäsen voi kirjoittaa/piirtää pienille lapuille asioita, joista ovat kiitollisia. Viikon lopussa voitte laskea & lukea kaikki onnenkantamoiset. Tämä auttaa huomaamaan kuinka paljon kiitollisuuden aiheita onkaan.

KIITOLLISENA HAASTEISTA

On helppo olla kiitollinen, kun kaikki asiat elämässä sujuvat hyvin. Kiitollisuus syvenee, kun näet myös haasteissa hyvyyttä. Sadepäivänä voi olla kiitollinen siitä, että omistaa kunnon sadevaatteet. Ystävän viime hetken peruuttama kyläily antaakin hetken aikaa luoda omia leikkejä.

ANNA LAPSEN OSALLISTUA

Ota lapset mukaan kodin tavallisiin askareisiin ja hyväksy se, että he eivät suoriudu tehtävistä yhtä nopeasti ja tehokkaasti kuin sinä. Tärkeämpää on tuntea, että saa osallistua ja antaa, olla tärkeä osa perhettä. Muista kiittää pikku-apulaista!

OLE KÄRSIVÄLLINEN

Kiitollisuus tarttuu lapsiin, kun he näkevät ja kokevat sitä ympärillään. Aitous on tärkeää. Hampaat irvessä suoritettu kiitollisuus ei välitä oikeaa viestiä. Kiitollisuus tulee sydämestä ja tuntuu lämpimältä.

SITOUDU

Valitkaa yksi harjoite ja vaikka aluksi sama ajankohta päivästä sen suorittamiselle. Toistamalla sitä säännöllisesti huomaatte, että kiitollisuuden tunne alkaa tuntua kehossa hyvänä olona. Harjoittelemalla teette tunteesta elämäntavan ja se ankkuroituu perheeseenne. Alatte kiinnittää huomiota yhä useampiin kiitollisuuden aiheisiin.

#CaritaViklund #Kiitollisuus #lapsi #lapsuus

14 katselukertaa0 kommenttia