Julkaisun otsikko, odota hetki päivitän sivua.

Julkaistu:
Päivämäärä

Tanssi on liikkumista rytmissä. Ihmisillä on synnynnäinen taipumus tanssiin, jonka tärkein instrumentti on oma keho. Näin ollen tanssia on pidetty taiteista vanhimpana. Säveltäjä ja kirjailija Eero Hämeenniemen mukaan ”Tanssi on ruumiissa olemista intensiivisimmillään ja ilmaisuvoimaisimmillaan.”

Paritanssia voi seuratanssin muodossa harrastaa tanssilavoilla, joita on satoja ympäri Suomea. Moni yllättyy siitä, että erityisesti Etelä-Suomen suurilla tanssilavoilla käy osaavia tanssinharrastajia, jotka ovat innostuneet käymään tanssikursseilla ja testaavat taitojaan iltatansseissa. Yksityiset tanssikoulut ja tanssiseurat järjestävät Helsingissä ja monissa kaupungeissa kaikille avoimia tanssibileitä, joihin tullaan tanssimaan esimerkiksi salsaa, argentiinalaista tangoa, bachataa, kizombaa, zoukia, lindy hoppia tai west coast swingiä. Ympäri Suomea järjestetään myös tanssileirejä, joilla voi kokeilla erilaisia tanssilajeja ja kokea leiritunnelmaa.

Paritanssi vie uudelle tasolle

Moni ihminen pitää tanssimisesta ja tanssii liikuntatunneilla tai ravintoloissa. Parin kanssa tanssiminen vie tanssielämyksen uudelle tasolle. Paritanssista voi saada jännitystä elämään ja endorfiinit virtaamaan. Siksi se on koukuttavaa. Tanssi-illan jälkeen päällä on usein huumaus, jonka ei toivoisi heti haihtuvan.

Parin kanssa tanssiminen on sosiaalista ja tansseissa tulee tutustuneeksi taustaltaan hyvin erilaisiin ja ikäisiin ihmisiin. Paritanssi voi joillekin olla ennen kaikkea urheilumuoto, tapa pitää kuntoa yllä ja ryhti kauniina.

Joillekin tanssin aloittaminen tai tansseissa käyminen voi olla tapa hakea kumppania, yhdeksi illaksi tai koko elämäksi. Monesti syy tanssia on yhdistelmä tätä kaikkea. Tuntuu vain, että tanssimaan pitää päästä.

Liike ja olemus kertoo

Tanssiessa ihmisten persoonat ilmentyvät liikkeen ja olemuksen kautta. Tanssiessa kehoa käytetään monipuolisemmin normaaliin arkiolemukseen verrattuna. Pelkästään ihmisten tavasta tanssia ja liikuttaa kehoaan voi päätellä jotakin heidän introverttiudestaan tai ekstroverttiydestään. Näissä tulkinnoissa ei toki kannata mennä liian pitkälle. Toisaalta usein käy myös niin, että kun juttelee jonkun henkilön kanssa, jota on nähnyt vain tanssimassa, yllättyy hänen ajatuksistaan ja suhtautumistavoistaan.

Moni innostuu tanssiessaan tulkitsemaan musiikkia ja vajoaa tilaan, jossa ajatukset hiljenevät. Tanssin aikana voi vaipua täydelliseen läsnäolon tilaan, jossa mieli hellittää muista ajatuksista ja jäljelle jää vain täydellinen keskittyminen yhteiseen liikkeeseen. Toki tanssilattiallakin voi miettiä niitä näitä, mutta useimmiten tanssit tarjoavat mahdollisuuden irtautua hetkeksi kaikista arkisista ajatuksista.

Kaipuu yhteyteen toisen ihmisen kanssa

Monessa ihmisessä asuu syvä kaipuu yhteyteen toisen ihmisen kanssa. Kaipuu tulee siitä, että ihminen on saattanut jäädä tulematta täysin nähdyksi lapsena, eikä osaa olla täysin oma itsensä toisten edessä. Kun osia itsestään piilottaa, ei ole koskaan kuitenkaan täysin tyytyväinen. Toiset ihmiset voivat auttaa meitä rentoutumaan ja avaamaan tunnelukkojamme pala palalta.

Tanssiminen, eleet, ilmeet ja liikekieli toisten edessä voi auttaa huomaamaan omia tunnetukoksia. Se, miten tanssilattialla katsot, ja miten toinen ihminen katsoo sinua, voi tuoda unohdettuja tunnetiloja näkyväksi. Monen katseesta näkyy peiteltyä vihaa, tukahdutettua rakkautta, kärsimystä tai iloa. Mitä enemmän niistä tulee tietoiseksi ja uskaltaa paljastaa muille, sitä enemmän omaan sisimpään vapautuu tilaa ilolle ja hyvälle ololle. Tällöin myös uskaltaa alkaa jälleen luottaa elämään ja hyviin asioihin.

Syvemmällä tasolla paritanssin kautta voi tulla tietoisemmaksi omista käyttäytymismalleista. Monella ihmisellä on tapana hakea ymmärrystä ja hyväksyntää juuri niiltä ihmisiltä, jotka eivät sitä tarjoa. Samalla ihminen ei ole täysin tyytyväinen niihin ihmisiin, jotka hänestä välittävät.

Tansseissa tämä voi tulla ilmi siinä, että tahtoisi tanssia tiettyjen ihmisten kanssa, mutta he voivat suhtautua sinuun välinpitämättömästi. Toiset ihmiset taas suhtautuvat sinuun avoimen lämpimästi.

Jatkuva pyrkiminen kohti torjuvia ihmisiä saa oman energian vuotamaan kuin seula. Ihminen voi hyvin, kun hän pystyy hyväksymään tilanteen ja näkemään aidosti vaihtoehtoja. Elämä pyrkii kantamaan ja viemään eteenpäin, mutta monella on tapana takertua ihmisiin ja asioihin.

Tanssiessa voi myös huomata, miten itse on vastuussa omasta tilastaan ja olostaan. Joskus voi aluksi tuntua siltä, että tästä ei tule mitään. Muut ovat paljon parempia ja kukaan ei halua tanssia kanssani. Kun ihminen onnistuu muuttamaan omaa asennettaan, hän voi huomata, kuinka yllättäen moni hakee tanssimaan ja oma tanssi tuntuu taas hyvältä.

Tunteiden ilmaisua ja tiedostamista

Tanssiminen on tunteiden ilmaisua ja tulkitsemista. Monen ihmisen sisällä on tiedostamatonta häpeää. Tällöin tuntuu, että ei ikään kuin voi olla täysin oma itsensä ja ilmaista omia tuntojaan täydesti.

Tanssin kautta voi opetella raottamaan kehollista häpeäänsä. Tanssiessa ihminen ilmaisee vahvemmin koko kehollaan, kuin normaalisti tapahtuu puhuessa. Tunne siitä, että joku katsoo, saa ilmaisuun harkitsevuutta, häpeää ja punehduttavan tunteen siitä, että oma liike näyttää hassulta. Jokainen tietää intuitiivisesti itse parhaiten, millainen liike purkaa tunteita ulos omasta kehosta. Näin ollen olisi hyvä antaa vain mennä ja liikkua kaikella omalla voimalla häpeilemättä.

Tanssiessa voi tarkastella omaa suhtautumistaan siihen, että joku katsoo. Olenko siitä ylpeä vai häveliäs, haluanko esiintyä vai pysyä piilossa? Miksi tunnen juuri tuota tunnetta, kun joku katsoo minua? Jokainen on tullut lapsena katsotuksi tietyllä tavalla ja oppinut reagoimaan siihen.

Kosketusta harjoittelemassa

Paritanssin avulla voi opetella koskettamaan ja ottamaan vastaan kosketusta. Erityisesti suomalaisille miehille koskettaminen ei ole ollut kovin luontaista. Luontainen koskettaminen tuottaa perusturvallisuuden tunnetta ja hyvänolon hormoneja.

Suomalaisessa kulttuurissa kosketaan edelleen turhan vähän, vaikka koskettamisesta on tullut yleisempää ja moni tervehtiikin nykyään halaamalla. Ihminen, joka ei ole saanut osakseen paljon tervehenkistä koskettamista, saattaa pelätä koskettamista. Ihminen voi alitajuisesti ymmärtää, että se saattaa alkaa avaamaan monia tiedostamattomia tunnelukkoja ja pelkää antautua niissä.

Paritanssin avulla on mahdollista ottaa tärkeitä ensimmäisiä askeleita kohti luontaista herkkyyttä koskea toista ihmistä ja ottaa kosketusta vastaan. Tanssiessa kosketukseen voi liittyä monenlaisia tunnetiloja, kosketus voi olla lempeä ja rauhoittava tai siihen voi liittyä seksuaalinen lataus.

Paritanssissa mies näyttää, mihin suuntaan tanssitaan. Pääsääntöisesti mies päättää tanssin kuvioista. Tarkoitus on, että viejä (usein mies) viestii painon siirrollaan parilleen tulevasta liikkeestä. Samalla seuraaja ottaa askeleen osoitettuun suuntaan. Vieminen ja seuraaminen ovat hienovaraista ja vastavuoroista toisen liikkeen tarkkailua, eivätkä ne vaadi voimaa. Molemmat tanssijat kannattelevat itse itsensä.

Moni nainen tuntuu nauttivan siitä, että voi antaa nämä asiat miehen päätettäväksi ja seurata miehen tanssia. Toisaalta moni myös hieman kapinoi ja tahtoisi itse päättää enemmän, mikä heijastelee ihmisten erilaisia roolimalliodotuksia.

Monet naiset ovat etsineet naiseuttaan, feminiinistä voimaansa ja tutustunut joogaan, meditaatioon ja kyseenalaistaneet aiemmin itsestään selvinä pidettyjä asioita. Nyt miehet ovat alkaneet myös havahtua aikamme ilmiöihin ja haasteisiin. Parisuhteet ovat kokeneet kovia näinä aikoina, kun itseä ja omia syviä tarpeita halutaan ymmärtää yhä paremmin. Itsen ymmärryksen kautta nousee halu uuteen yhteyteen suhteessa toiseen. Parhaimmillaan tanssi voi kauniisti ilmentää miehen maskuliinisuuden ja naisen feminiinisyyden kutoutumista yhteen täydelliseen kokonaisuuteen.

Yritystä ja erehdystä

Tanssi on yrittämistä, erehtymistä ja treenaamista, mutta myös omista harhakuvitelmista ja tunteista luopumista sekä irti päästämistä.

Tanssi on yhdelle urheilemista ja toiselle hassuttelua. Tanssimiseen liittyy musiikin ilmentäminen liikkeellä ja tunnetiloilla, kehonhallinta sekä kontakti ja yhteys pariin.

Hyvät tanssijat ovat harjoitelleet ahkerasti vuosia. Tanssin oppiminen sujuu yleensä kaikilta, mutta hyväksi tanssijaksi tuleminen vaatii paljon toistoja ja tekemistä. Parhaimmillaan tanssija voi tavoitella ballerinan kehonhallintaa. Tanssin mukanaan tuoma hyvä kehonhallinta kohentaa ryhtiä ja vartalon kannatusta, sekä tuo mieleen voimaa ja tervehenkistä itsetyytyväisyyttä.

Moni innostuu kokeilemaan paritanssia sinkkuna. Mukavan harrastuksen seurauksena voi kohdata myös sopivan seurustelukumppanin. Yksi keskeisiä syitä paritanssin suosiolle on ihmisten halu tutustua vastakkaiseen sukupuoleen. Toisaalta pariskunnat voivat löytää tanssin yhteiseksi harrastukseksi.

Entä millainen tanssiharrastus on parisuhteessa? Paritanssi tarjoaa suhteelle niin yhteistä intoa kuin haastetta. Osa pariskunnista tanssii vain keskenään, mutta iso osa tanssii illan aikana myös muiden kanssa.

Kun seurustelukumppani tanssii kauniiden tai komeiden vastakkaisen sukupuolen edustajien kanssa, on osattava olla omista tunnereaktioista tietoinen ja käsitellä omia tunteita, sekä luottaa keskinäiseen yhteyteen. Oman parin kanssa voi mennä tanssimaan mihin vain, missä on hyvää musiikkia ja tilaa tanssille, vaikka paikalla ei muuten olisi itselle sopivia viejiä tai seuraajia. `

Tämän jutun kirjoittanut Sari Laine lähti ystävän painostuksesta tanssilavalle parikymppisenä ja on sen jälkeen tanssinut aktiivisesti toista vuosikymmentä. Sari on kirjoittanut kirjan itse-/kehotietoisuudesta ja tekee aiheesta väitöskirjaa sekä yritysvalmennuksia.

#liike #SariLaine #tanssi

4 katselukertaa0 kommenttia